'ZE ZIJN NIEUWSGIERIG EN EIGENWIJS!'

Wat kenmerkt de Jersey en hoe zit het met de smaak van de kaas? 
Jelle vertelt alles over zijn bijzondere koeien!

Meestal zie je in Nederland zwart-witte koeien. Waarom heb jij voor de Jersey gekozen?
Wij hebben voor Jerseys gekozen omdat deze koeien minder voer en water nodig hebben, om in verhouding tot de zwart-witte koeien dezelfde liters melk te maken. Tevens produceren ze minder mest. Ook zijn ze een stuk kleiner dan de zwart-witte koeien. Hierdoor zijn ze in mijn ogen meer geschikt in onze stallen. De Jerseykoeien passen perfect in het landschap van Vilsteren.

Waar komt de Jersey oorspronkelijk vandaan?
De Jerseykoe stamt oorspronkelijk af van het Britse Kanaaleiland 'Jersey'. Je ziet ze tegenwoordig voornamelijk in Denemarken en Nieuw Zeeland. Wij hebben al  onze Jerseykoeien uit Denemarken geïmporteerd.

Hoe komt het dat je de Jersey nog niet zo veel ziet in Nederland?
Omdat het een kleinere koe is, geeft de Jersey minder melk dan een zwart-witte koe. Ik denk dat dat zeker een rol speelt. Verder denk ik dat een boer niet snel afstand zal doen van zijn huidige kudde koeien om deze te om te ruilen voor Jerseys. Als boer heb je toch een band met je koeien. Het is een grote stap om je vertrouwde vee weg te doen.   

Wat zijn opvallende karaktertrekjes van de Jersey? 
De jersey is bijzonder eigenwijs, heel nieuwsgierig en een echt kudde dier. Dit zie je in veel dingen terug. Zodra er bijvoorbeeld één Jersey door het land begint te lopen, volgt de rest van de kudde op de voet. 

 

Wat vind jij het leukst aan dit ras?
Ik denk dat ik toch het eigenwijze en nieuwsgierige karakter het leukst vind. Als je bijvoorbeeld iets bij je hebt dat ritselt, staan er binnen no-time minstens 10 koeien om je heen. Het is niet altijd even gemakkelijk hoor, als je druk bent kan het knap vervelend zijn!

''ER ZITTEN VAN NATURE MEER VETTEN, EIWITTEN, VITAMINEN EN MINERALEN IN DE MELK, DAT MAAKT ONZE KAAS EXTRA LEKKER!'' 


Het is dus wel duidelijk dat de Jersey echt een ander soort koe is. Proef je dit ook terug in de melk?
Ja absoluut, ik kan het verschil goed proeven. De melk smaakt naar mijn mening veel romiger. Je kunt het verschil zelfs zíen! De melk van de Jersey is donkerder van kleur dan de melk van zwart-witte koeien. Hoe dat kan? Dit komt onder andere door het hogere aandeel caroteen in de melk.

En hoe zit dat met de kaas? Krijgt die ook meer smaak?
Toen onze allereerste kaas op de planken lag, konden we het verschil in kleur al duidelijk zien. Onze Jersey kaas was donkerder van kleur dan de kaas van zwart-witte koeien. Er zitten van nature meer vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen in de melk van Jerseys  dan in de melk van zwart-witte koeien. Dat maakt onze kaas extra lekker!  Ik vind de smaak romiger en pittiger.